Us agrada competir?

Triatló de Tossa 2013
Triatló de Tossa 2013

Com a triatleta que sóc, m'agrada competir.

 

Competeixo contra mi mateix, contra el cronòmetre, contra la meva marca de l'any anterior, contra aquell participant que m'ha avançat fa una estona o el que m'està a punt d'atrapar, ... M'agrada competir.

I m'agrada guanyar i superar aquests petits reptes. La sensació és francament agradable.

Però també sé perdre i la decepció que em suposa no aconseguir-ho m'acostuma a durar poca estona.

 

Fa un temps que em vaig trobant amb detractors de la competició. Persones que aposten per jocs/esports cooperatius on l'objectiu no és guanyar al contrari sinó que tots treballen junts per aconseguir un objectiu comú.

No dic que sigui una mala idea, però tinc la sensació que hi ha qui optaria per "abolir" directament les competicions, sobretot entre els nens, i això és el que no veig bé.

 

És cert que en una cursa només pot haver-hi un guanyador. També és cert que quan anava a escola, aquest guanyador sempre era el mateix. I també sóc conscient que perdre sempre, sol ser bastant desmotivador. Per això ja em sembla bé que es pugui plantejar l’esport com una activitat cooperativa. Però no crec que sigui bo eliminar del tot la competitivitat entre els nens. Perquè, si no competeixen mai, com poden aprendre a guanyar i a perdre? Acceptar els èxits i els fracassos és un aprenentatge tan important com descobrir les sinèrgies del treball cooperatiu.

A més, dels fracassos és d’on més aprenem.

 

En definitiva, m’agrada competir. Em considero una persona competidora. M’agrada la competició neta, sense trampes. M’agrada guanyar, però no m’agrada utilitzar-ho per deixar en evidència a la resta. No m’agrada perdre, però davant d’una derrota sóc el primer de felicitar el guanyador.

Tot el que envolta la competició m’atrau. M’agrada veure l’afany de superació, les ànsies de millora, la recerca de la concentració màxima, el nervis d’abans de competir, les diferents tàctiques de cada participant, les anàlisis posteriors, la preparació prèvia, ... és un món que m’apassiona.

 

En el món de l’empresa la competició i la cooperació també hi tenen un paper vital.

Aconseguir més quota de mercat, desplaçar els competidors, avançar-se a les seves accions, millorar els nostres productes/serveis, aconseguir un contracte nou, ... milers de variables a tenir en compte per tal de guanyar la “competició” amb la resta d’empreses del mateix sector.

I per altra banda la cooperació dins de la mateix empresa per tal d’aconseguir un objectiu comú, que no és altre que ser millors que els nostres competidors.

 

Aquesta doble visió que sembla tan simple, a vegades no s'aplica a les empreses. N'hi ha que s'obliden de la competència i també n'hi ha d'altres que busquen la competició dins de la pròpia empresa.

Des del meu punt de vista, tots dos casos són greus errors de gestió que porten a ineficiències i a la pèrdua d'oportunitats de negoci.

 

I a vosaltres, us agrada competir?

Escribir comentario

Comentarios: 1
  • #1

    Concep (lunes, 10 marzo 2014 23:35)

    Quina arribada!!!!!!
    Amb cara de felicitat i ballant?????